Ungdomsledarnätverket

Ett viktigt område som Färjestad BK Hockeyallians arbetar med är kompetensutveckling på tränar- och ledarsidan och inte minst att skapa en plattform för ledare från olika föreningar att mötas och dela erfarenheter och kunskaper.

Som ett led i detta arbete startades i början av 2013 en unik satsning på ett Ungdomsledarnätverk,vilket är det första i sitt slag i värmländsk ishockey. Målsättningen är utöver kompetensutveckling att ungdomsledare i olika föreningar ska komma varandra närmare, utbyta idéer samt att möjliggöra kommunikationsvägarna dem emellan. Utöver Värmlands Ishockeyförbund, som naturligtvis driver utbildningar kring sporten, har tidigare ingen sådan nätverksfunktion funnits i branschen.

Under etableringsåret 2013 arrangerades flera träffar, med gott resultat. Den första ägde rum i samband med en coachkväll på Scandic i februari. Ungdomsledarträff 2 arrangerades i Löfbergs Arena i maj, då före detta förbundskaptenen i friidrott Ulf Karlsson föreläste i teori och praktik om ”aspekter av fysträning för unga ishockeyspelare”. En träff som lockade 53 ungdomsledare avrundades med mat och VM-match på storbild mellan Sverige och Vitryssland i Restaurang nitton32.

Ungdomsledarnätverket flyttade sedan till Åmål, som fick stå som värd för ungdomsledarträff 3 i början av oktober. Temat denna gång var ”junior- och ungdomsishockey”. Svenska Ishockeyförbundets hockeykonsulent Mikael Rundgren föreläste om de senaste trenderna på området och Färjestads tillförordnade ungdomsansvarige Clas Eriksson berättade om Färjestads nyligen uppdaterade ungdomspolicy. Kvällen avrundades med ett rykande hett möte mellan Färjestad och Frölunda i J20 SuperElit i Åmåls ishall inför 365 åskådare.

Den 3 december 2013 hölls den hittills största träffen i Ungdomsledarnätverket. Då föreläste Karlstad universitets Christian Augustsson och Magnus Kull, coach2coach,  inför 80 ungdomsledare på temat: ”Coaching och mental träning med unga ishockeyspelare i fokus”.

Den 27 maj 2014 arrangerades en ungdomsledarträff med temat ”Hur hör en bra fostrande miljö ihop med goda prestationer?”

Denna gång fick deltagarna ta del av forskningsresultat och nyttiga frågeställningar från Stefan Wagnsson, Universitetslektor, Karlstads universitet.

Stefan, som har doktorerat med en avhandling om idrottens betydelse för barn och ungdomars psykosociala utveckling, berättade om intressanta resultat från sin forskning och kopplade till det högaktuella ämnet om tidig specialisering och utslagning.

Tillsammans diskuterades och relaterades dessa forskningsresultat till några inslag i SVT:s UR-serie ”Idrottens himmel och helvete”.

I samband med Hockeyalliansens föreningsstämma i slutet av maj 2015 hölls en ungdomsledarträff i samarbete med SISU Idrottsutbildarna med tema ”värdskap”, där ledare i de värmländska föreningarna arbetade med att tillsammans ytterligare utveckla det redan starka arrangörskapet kring Nordic Youth Trophy och Girl Power-arrangemangen.

Anmälan till ungdomsledarträffarna kan göras till daniel.samuelsson@farjestadsbk.se. Håll utkik på hemsidan för mer information om kommande träffar under 2017-18.