Färjestad BK Hockeyallians
Färjestad BK Hockeyallians Ekonomisk förening är en verksamhet som består av 18 medlemmar där samtliga lokala hockeyföreningar med ungdomsverksamhet samt hockeyförbundet i Värmland ingår. Med Färjestad BK som motor och varumärke ska föreningen skapa utvecklingskraft och ökad delaktighet inom idrotten och närliggande verksamheter.

Medlemmarna i Hockeyalliansen är Färjestad BK, BIK Karlskoga, Kristinehamns HT, Hammarö HC, Viking HC, Grums IK, IFK Munkfors, Sunne IK, Forshaga IF, Kils AIK, NIK Karlstad Hockey, Säffle HC, Arvika HC, Charlottenbergs HC, Nordmarkens HC, Åmåls SK, Filipstads IF samt Värmlands Ishockeyförbund. Föreningarna har sammanlagt runt 7 000 medlemmar och 17 ishallar.

Hockeyns Grogrund och idrottsturism
Vid starten av Färjestad BK Hockeyallians drevs mellan 2011-2013 projektet ”Hockeyns grogrund och idrottsturism”. Syftet var att skapa ökat intresse för idrott bland barn och ungdomar samt ekonomiska incitament för lokala idrottsföreningar att fortsätta verka och utvecklas. Likaså var syftet att skapa gemensamma aktiviteter och evenemang som bidrar till ökad handel och besöksnäring i Värmland, samt ökad attraktivitet och profilering. Dessa är syften som Färjestad BK Hockeyallians arbetar för även idag.

Nordic Youth Trophy och Girl Power Camp
En av satsningarna på idrottsevenemang och turism inom Hockeyalliansen är Nordic Youth Trophy – En internationell mötesplats för hockeyungdomar, deras ledare och anhöriga. Turneringen arrangerades ursprungligen i två åIdersklasser (U15 och U14) i mitten av augusti, tillsammans med ett utvecklingsläger för tjejer, Girl Power Camp.

Från säsongen 2014/2015 utökades arrangemangen i Hockeyalliansens regi till fler ålderskullar vid fler tidpunkter under hela hockeysäsongen. Konceptet går under namnet Nordic Season och säsongen 2016/17 kommer arrangemangen att hållas på 16 orter runt om i Värmland och Dalsland (Åmål).

Färjestad BK Hockeyallians ska skapa stabilitet, trovärdighet och bättre ekonomiska förutsättningar för alla som verkar inom ishockeyn i regionen. Arbetet ska öka tillgängligheten för regionens barn och ungdomar att få vara med i en ishockeyklubb. Genom att samarbeta inom idrottsnäringen skapar vi inte bara bättre organisationer utan även en viktig, neutral plattform för utvecklingsfrågor. En bra chans att påverka idrotten!

Färjestad BK Hockeyallians arbetar för/med:

• Skapandet av synergier och samarbeten mellan medlemsklubbarna genom nätverk och gemensamma aktiviteter
  • Regionalutveckling i form av idrottsturism
  • Att stärka och öka rekryteringen av ungdomar och ledare till alliansföreningarna
  • Fler delaktiga kvinnor och tjejer inom hockeyn
  • Föreningsutveckling och projektutveckling
  • Tränar- och ledarutbildning
  • Att inspirera ungdomar genom kommunikationsåtgärder
  • Insatser för att stärka respektive förening i sin hemkommun
  • Att möjliggöra för medlemmar i alliansen att på ett förmånligare sätt se Färjestad BKs elitmatcher i Löfbergs Arena.
  • Gemensamma inköp, förmånserbjudanden etc.