Tjejhockeykonferens på Scandic avslutade säsongen

För femte året i rad avrundades säsongen med Tjejhockeyprojektet genom en konferens på Scandic i Karlstad, den här gången på Scandic Winn lördagen den 5 maj.

Tjejhockeyprojektet drivs sedan 2013 av Värmlands Ishockeyförbund tillsammans med ishockeyföreningarna i distriktet och i samarbete med Färjestad BK Hockeyallians, SISU Idrottsutbildarna och Värmlands Idrottsförbund.

Dagen inleddes med att Stefan Owesten (Värmlands Ishockeyförbund, projektledare för Tjejhockeyprojektet) presenterade senaste säsongen i projektet, där det har arrangerats två Tjejhockeydagar och ett antal poolspel med matcher.

Stefan Owesten, Värmlands Ishockeyförbund

Därefter berättade Johan Ljungkvist, lagledare för Färjestad BK:s damlag, om deras säsong och satsningen för att så småningom nå SDHL. Han berättade bland annat om utmaningen i stora glapp i kvalitet mellan serierna på damsidan.

Johan Ljungkvist, FBK Dam

Johan Ljungkvist, lagledare FBK Dam

Niclas Malmquist, förbundskapten för Värmlands lag till Stålbucklan, berättade om deras resa, där han kunde se mycket positivt att ta med sig inför framtiden och där laget placerade sig enligt målsättning på en 12:e plats i turneringen.

Niclas Malmquist

Niclas Malmquist, förbundskapten Stålbucklan

Lars Lööv från Värmlands Fotbollförbund redogjorde för projektet Samsyn, en arbetsmodell med barnen i centrum som ska uppmuntra till att utöva flera idrotter. Detta genom att idrotter, exempelvis fotboll och ishockey, är överens om vilka datum som ska gälla för respektive idrotts högsäsong och där det då till exempel inte får finnas krav på träningsnärvaro under ”lågsäsong”.

Lars Lööv, Värmlands Fotbollsförbund

Lars Lööv, Värmlands Fotbollförbund

Stefan Owesten presenterade sedan Svenska Ishockeyförbundets kommande projekt ”Behålla flickor 10-14 år”, som precis som det låter går ut på att få våra aktiva ishockeytjejer att fortsätta spela längre upp i åldrarna. Möjliga prioriterade områden för ett sådant projekt i Värmland diskuterades under eftermiddagen med syftet att dessa diskussioner och förslag ska ligga till grund för en projektansökan från Värmlands Ishockeyförbund.

Det blev som vanligt en givande dag med bra diskussioner. Det har rört på sig rejält på tjejsidan både i Värmland och Sverige på senare år, framförallt i de yngre åldrarna där 2 062 aktiva spelare säsongen 2013-14 har ökat till 4 237 spelare säsongen 2016-17.  ”För att kunna bemöta detta och behålla så många som möjligt behövs en utveckling av verksamheten” skriver Svenska Ishockeyförbundet i arbetsdokumentet för behålla-projektet.